1929 – EN GANGSTERMUSICAL  (9.-18. april 2015, Folketeatrets Store Turnéscene)

Blackmail. Mord. Kidnapning. Kriminalitet. Bedrag. Hemmeligheder. Sex. Kvinder.
Alt det forbudte…

I april 2015 fejrede Musicalteatret sit 10 års jubilæum med danmarkspremieren på en ny dansk gangstermusical: “1929 – En gangstermusical” – en forestilling fra manuskript/tekstforfatter Rasmus Mansachs (forfatteren bag Musicalteatrets tidligere musicals “Vi maler byen rød: The Musical“, “Sæt dig fri“, “Showtime” og “Der var engang?“) og komponist Lars Rahbek Andresen.

Musicalen spillede på Folketeatrets Store Turnéscene (Hvidkildevej 64, 2400 København NV) d. 9.-18. april 2015.

1929 – En gangstermusical” følger gangsterbossen Sonny Cassetti, der må sætte sin højt elskede natklub Bottoms til salg, da han pludselig bliver fanget i et væv af blackmail, kidnapning og økonomiske vanskeligheder. Omkring ham opstår der stor panik blandt hans familie og ansatte – alt fra Sonnys dominerende mor, hans forsømte hustru samt hans langsomtopfattende og håbløst forelskede bror til hans desperate natklubsangerinde, dansepiger, tjenere og håndlangere. Sonnys nemesis, den græske mafiaboss Yannis Psofimis, gør sit indtog i natklubben for at overtage stedet, og med ingen anden udvej ser Sonny sig nødsaget til at overlade stedet til sin største fjende for at kunne betale sin ukendte pengeafpresser. Men en politikommissær gør sit bedste for at opklare, hvad der foregår af kriminelle aktiviteter bag natklubbens og Sonnys hemmelige ydre, alt imens grebet strammes om Sonny og hans nærmeste – og sandheden om hans skjulte kriminalitet (og ikke mindst afsløringen af hans pengeafpressers uventede identitet) må til sidst se dagens lys i den store, chokerende finale, som finder sted i natklubben på selve nytårsaften år 1929.

1929 – En gangstermusical” er fuld af drama, komiske indslag, fantastisk musik og store, opfindsomme shownumre inspireret af datidens jazz, swing og charleston blandet sammen med et moderne præg af popmusik, præsenteret af 50 skuespillere, sangere og dansere på scenen.

Forestillingen varede 2 timer og 45 minutter inkl. pause og var ikke egnet for mindre børn.

Medvirkende (alfabetisk):

Nichlas Eldrup Albech Andersen
Victor (bodyguard)

I sit første år i gymnasiet havde Nichlas langt og pjusket hår, hvilket gav ham en slående lighed med den engelske skuespilforfatter Christopher Marlowe fra 1500-tallet.

 

Maria Johanne Andreasen
Anna (showpige)

Maria Johanne var i folkeskolen i praktik i Randers Regnskov. Under praktikopholdet blev hun uvenner med stor papegøje – opgøret mellem de to er endnu ikke afsluttet den dag i dag…

 

Mie Natius Andresen
Lola (barmutter)

Mie har formået at falde på sin cykel to gange inden for to år. Første gang var hun døden nær, og anden gang flænsede hun ansigtet op samt flækkede højre fortand. Dagen efter havde Mie glemt alt om, hvad der var sket, og skræmte alle børnene i Netto væk med sit nye smil.

Sofie Bjerregaard
Isabella (showpige)

Sofie blev klædt ud som Aladdin til fastelavn i børnehaveklassen. Traumet forfølger hende stadig.

Lina Løgstrup Brygger
Sabrina (showpige)

Lina har engang haft en kælekalv ved navn Sevan, som kom, når hun kaldte, og fulgte hende alle steder. Desværre var Sevan en tyrekalv og er slagtet den dag i dag.

Lasse Witt Carlsen
Schmidt (kriminalkommissær)

Lasses tipoldefar var opfinder og opfandt blandt andet den oppustelige badevinge og korkbæltet.

Trine Høyer Eriksen
Elena (Sonnys kone)

Trine kan ved helt specielle lejligheder trylle hundredekrone-sedler frem. Hun har dog en tendens til at glemme at aflevere dem tilbage.

Michella Fagerlin
Ensemble

I en alder af 8-9 år vågnede Michella på sin spejdertur, omgivet af mørke og uden at kunne få luft. Grebet af panikangst og klaustrofobi gik det dog endelig op for Michella, at hun var havnet i bunden af sin sovepose.

Tilde Harild Gaardboe
Ensemble

Tilde har på hver fod to tæer med svømmehud imellem. Hun har dog med stor skuffelse måtte erfare, at det ikke gør hende til en bedre svømmer. 

Albertine Hougaard Gliese
Danser

Albertine har boet tre måneder i Los Angeles og præsterede at starte hver morgen med mega-Oreos (med ekstra creme), som havde sin faste plads lige ved siden af sengen.

Carina Jennifer Haslev
Danser

Carina lærte tidligt, at showbizz er tough. Som 9-årig fik hun sin første rolle i en stor musical. Hun skulle spille høne – uden replikker, uden sang og næsten uden dans.

Morten Heebøll
Danser/Jim (bodyguard)

Morten har evnen til at trække ethvert kort fra ethvert spil kort med bind for øjnene. Det har endnu aldrig slået fejl.

 

Louise Jul Henriksen
Danser

Louise er efter eget udsagn ca. 5 cm fra dværgehøjden.

 

Frederik Hjuler
Sonny Cassetti (gangster/natklubejer)

Frederik har engang ageret bundseriøs grænsevagt mellem Jylland og Sjælland – han havde desværre lavet spærringen i Valby Parken, så det var ikke til megen hjælp! Han læser nu til sygeplejerske i stedet. 

Tina Houman
Apollonia (Yanis’ kone)

Tina elsker amerikansk fodbold og tog i 2010 seks dage til New York bare for at se yndlingsholdet New York Jets spille to kampe på MetLife Stadium.

Sidsel Juel Ildvad
Heidi (showpige)

Sidsels største ønske var engang at blive en havfrue. En dag på stranden begyndte det at prikke og svide på hendes ben. Det var nu! Forvandlingen var sikker! Men smerterne viste sig blot at skyldes en simpel brandmand. Ekstrem skuffelse.

Christian Iversen
Felix (håndlanger)

Christian har en verdensrekord i løbehjul og er til dato klodens hurtigste på 400 meter – tør du at tage udfordringen op?

Khalid Jeylani
Anton (håndlanger)

Khalid havde som 5-årig en drøm om at være superhelt. Engang hoppede han ud af vinduet med en Superman-kappe på, og hans søster hev ham tilbage og sagde: “Sorte mennesker ka’ altså ikke flyve…”

Signe Majland Kristensen
Danser

Signe har den samme kæreste nu, som hun havde i 4. klasse i folkeskolen.

Aja Nøhr Larsen
Esther (showpige)

Ajas stemme kan nå et ekstraordinært dybt toneleje. Hverken Batman eller Darth Vader har formået at nå ned på samme niveau.

Anja Stenstrup Larsen
Connie (showpige)

Anja har en sang til enhver lejlighed. Da hun som barn mistede sin farfar og hans kiste skulle sænkes ned i graven, gik hun på kirkegården og sang upassende “ned med farfar, ned med farfar”…

Mo Haslund Larsen
Danser

Mo er opkaldt efter en sød dame fra en kinesisk grillbar i Farum.

Josephine Julie Lauritsen
Danser

Josephine spillede engang kontrabas i et symfoniorkester. På en koncerttur i Kina var hun nær ikke kommet med hjem igen, da hendes velhavende værtsfamilie var ved at gifte hende bort til deres 13-årige kommende læge-søn.

Lotte Havskov Leerbeck
Danser

Lotte har aldrig tabt en konkurrence om hvem, der først kan spise 10 saltstænger… Det er sværere, end det lyder!

Grazia Weiss Levi
Ensemble

Grazia har store tænder, så hun smiler næsten altid. Grazia bor selv i Denmark, hendes far i Italien, hendes bror i Holland, og hendes kæreste er fra Finland.

Patrick Andreas Lindegaard
Danser/politimand

Patrick har danset disco, men det stoppede hurtigt, da de kun var to drenge, og han skulle være Ingolf fra Cirkeline. Han ville i hvert fald ikke være den tykke af de to mus!

Christian Lyon Lüthcke
Danser

Christian har aldrig kunne lade være med at kalde sin kat for “mus” eller “væsel”. Men både den og han ved, at den bare er en kat!

Kia Mandsbjerg
Kiki (barmutter)

Da Kias forældre er ateister, valgte de at give hende et nordisk navn. I sine teenage-år tjekkede Kia sit navn på navnebetydning.dk: Kia er både et pige- og drengenavn samt det koreanske ord for “at opstå til verden fra Asien” og forkortelsen af “killed in action”. Kia er hverken hermafrodit, asiat eller død i krig! Og navnet Kia findes faktisk slet ikke på oldnordisk.

Rasmus Mansachs
Yanis Psofimis (gangster)

Rasmus’ oldemor fødte 18 børn, og derudover havde hendes sexhungrende mand talrige andre børn i nabolaget, så Rasmus har i dag flere ukendte og uofficielle familiemedlemmer spredt ud omkring i det danske land.

Fredrik Bauner Nielsen
Danser

Fredrik var meget, meget fuld og valgte for nyligt at falde på en mark og brække hånden.

Luna Mai Brehm Nielsen
Mina (showpige)

Luna er engang blevet mistænkt for at smugle 150 gram kokain. Det skal dog understreges, at det havde hun slet ikke.

Sofie Bruun Nielsen
Danser

Sofie må ofte lægge 20 min. til sin tidsplan for at kunne gennemgå hele følelsesregisteret, inden hun skal ud ad døren: “Har nogen set min mobil?”, griner (“nu igen!”), irriteret, frustreret, “hvor var jeg sidst?”, panik, opgivende, “dér!”, lettet, flyver ud ad døren.

Klaudia Parsberg
Kimmie (showpige)

En nat, da Klaudia var barn, vågnede hun grædende op på trappen. Hun havde drømt, at hun holdt fødselsdag, hvor børnene skulle have is, men der var én is for lidt, så hendes storesøster besluttede, at Klaudia ikke skulle have nogen is.

Helle Dahl Pedersen
Luna (showpige)

Helle har gået 10 år til folkedans. En nat på vej hjem til sit telt under et dansestævne i Ballerup blev hun stoppet af politiet, som spurgte, om det var stoffer hun havde i sin pose. Men det var nu bare Helles dansesko.

Rasmus Pedersen
Fisker-Jack/politimand

I gymnasiet blev Rasmus igennem tre år kendt som Draco Malfoy. Til gallafesten ankom han på en kost, der var to meter oppe i luften, fastspændt på en el-trillebør. 

Stephanie Ravn
Sophia (natklubsangerinde)

Stephanie blev i 2013 nr. 5 i “X-Factor”. Tre år før deltog hun i Go’morgen Danmarks konkurrence om at blive det tredje medlem af pigegruppen Sukkerchok. Efter eget udsagn har hun taget et trin op af stigen med rollen som Sophia!

Anna Rudolf
Marlena (showpige)

Anna er uddannet advokat men drømmer om at blive professionel krammer. Folk fra nær og fjern skal flokkes til Annas krammermarked for at blive krammet. For Anna ka’ sgu sit kram!

Nanna-Karina Schleimann
Paula (showpige)

Nanna-Karina har engang sammen med 30 andre andre svært berusede RUC’ere bestukket en buschauffør med 15.000 kr., så de kunne blive kørt til Hamborg, feste i fire timer og blive kørt hjem igen.

Ida Skriver
Ella (showpige)

Ida skulle nær have heddet Esmeralda, selvom der ikke er så meget sigøjner over hende. Hun kan dog tale flydende røversprog.

Freja Silke Højberg Stenbæk
Sonia (Sonnys mor)

Freja har heddet Freja siden hun blev født – inden da gik hun under navnet Snøvsen.

Karina Svale
Gabriella/Alice (showpige)

Karina skulle engang optræde med andre som Mumitrold. Men da hun var den eneste, der kunne passe skostørrelse 36, blev hun istedet Lille My. Dertil skal det dog tilføjes, at Karina er 173 cm høj!

Martin Sørensen
Sylvester (Sonnys bror)

Martin gik som lille til pardans, men gemte sig altid inden undervisning, så han ikke skulle danse med pigerne. Drengene var sejere at danse med. Trods pigelus og kys var det okay, da undervisningen altid sluttede af med Postmand Per-klistermærker som belønning.

Katrine Gry Thelle
Ensemble

Katrine har besteget Kilimanjaro med en brækket fod. Men hun nåede toppen trods mange smerter.

Mette-Marie Westen
Coco (natklubsangerinde)

Mette kom engang til at skyde sin ven i foden med et gevær – men det var ikke med vilje.

Ophelia Willey
Maria (showpige)

Ophelia blev som lille tit uvenner med husets kat, da den ikke ville sidde i klapvognen og være iført dukketøj, så en dag tog hun kampen op med gummistøvler, ble og toiletruller om håndleddene.

Nicolas Wang Wollesen
Thomas (tjener)

Da Nicolas var tre år gammel, kom han en dag grædende ud til sin mor efter et bad. Årsagen var, at han ikke kunne synge i badet, fordi han havde fået vand i munden.

Kunstnerisk ledelse:

Christine Albrechtslund
Instruktør

Rasmus Mansachs
Manuskriptforfatter/sangforfatter

Lars Rahbek Andresen
Komponist/korleder/orkesterleder

Anne Greve
Koreograf

Stephanie Dedieu
Instruktørassistent

Nicholas Nybro
Kostumier/scenograf

Jakob Blegvad Stenz
Stemme-coach

Fotos © Henrik Delfer